Spesialvisninger
Våre spesialvisninger spenner fra urpremiere av en stumfilmkonsert, eksperimentering med studenter fra Filmkunstskolen i Kabelvåg, The Whale-samarbeid, til film i friluft i Øksnes og Andøy.
Spesialvisninger
La oss eksperimentere(<3/!)
Stokmarknes kino: ons. 13. nov kl. 17.15, Gratis
Samarbeid med Filmkunstskolen i Kabelvåg (FiK) og Nordland Akademi for kunst og vitenskap.
ADVARSEL: Sekvenser med stærkt blinkende lys forekommer
-
Programmet består av flere filmer laget av nåværende studenter ved skolen. Noen filmer er ferdige verk, andre er skisser eller skoleoppgaver, men det de alle har til felles er at de på sin egen måte eksperimenterer med bevegelige bilder.Programmets tittel er både en invitasjon og en ordre. Både en kjærlig kollektiv oppfordring og et bestemt opprop.
Som studenter ved skolen ønsker vi å holde eksperimentet i hevd, og utvide og utforske mediets horisonter. Programmet er et unikt innblikk i hva det vil si å studere bevegelige bilder ved Filmkunstskolen i Kabelvåg - akkurat nå. Velkommen til vårt laboratorium.
Studenter stiller til introduksjon og Q&A med publikum.
Film i friluft
Andøy, friluftsområdet lør 16. nov kl 16.00
Øksnes, Myre Skole søn 17. nov kl 16.00
samarbeid med Vesterålen filmklubb, Vesterålen friluftsråd, Deadline Media, Andøy kommune, Øksnes kommune og Bodø 2024 arrangeres Film i friluft i Andøy på lørdagen og i Øksnes på søndagen. Vi fyrer opp bål og lager god stemning mens en rekke forundrende kortfilmer snurrer på lerretet.
Stumfilmkonsert: Nosferatu 1922 , Lasse Marhaug
Møysalen, Kulturfabrikken: lør. 16. nov kl. 20.00
Vesterålen Filmklubb i samarbeid med nyMusikk Nordland ønsker velkommen til stumfilmkonsert der Lasse Marhaug komponerer og fremfører live ny musikk til den klassiske tyske skrekkfilmen Nosferatu fra 1922.
-
NOSFERATU
Den tyske stumfilmen Nosferatu ble utgitt i 1922 og var en av de første filmene basert på Bram Stokers ”Dracula”. Ettersom de manglet rettigheter til historien byttet de ut navn og steder, så Grev Dracula ble til Grev Orlok. Det hjalp dog ikke og rettsvesenet dømte at alle filmrullene av ”Nosferatu” måtte bli ødelagt. Heldigvis overlevde flere ruller og F. W. Murnaus store mesterverk overlevde. Nå over hundre år senere står filmen fortsatt støtt som en av de store klassikerne i filmhistorien.
LASSE MARHAUG
Lasse Marhaug (f. 1974) har siden starten av 90-tallet vært en sentral aktør i norsk musikkliv. Med utgangspunkt i elektronisk musikk har han jobbet på tvers av sjangre som rock, metal, jazz, samtidsmusikk og lydkunst. Han har vært sentral i etableringen av uttrykket støymusikk i det norske vokabularet. Marhaug har spilt hundrevis av konserter på alle kontinenter, gitt ut over hundre album og samarbeidet med en rekke artister i både inn- og utland. Nå bor han på Sortland.
Marhaugs støymusikk består av flere lag med ulike lydelementer, ofte med kontrasterende kvaliteter som gir dybde og dynamikk i lydbildet. Musikken bygges sakte opp, med brudd og vendinger som skaper et abstrakt narrativt aspekt.
Marhaug sier selv at sin idé med å komponere et nytt elektronisk lydspor til Nosferatu er både fordi det er en av hans favorittfilmer, som han har sett utallige ganger og som alltid overrasker og gir ham noe nytt, men også at han er fascinert av filmens blanding av klassisk gotisk horror med et eksperimentelt ekspresjonistisk visuelt moderne uttrykk. Denne dualiteten, gammelt og moderne, og ikke minst filmens visuelle rytme og dens bruk av tekstur og kontraster, føler han åpner for å koble med sin abstrakte elektroniske musikk.
Vi gleder oss til å se og høre når Lasse Marhaug skal lydlegge Nosferatu, 102 år senere, under VÅFF 2024.
Arrangementet gjøres i samarbeid med Bodø 2024 og nyMusikk Nordland.
*Egne billettpriser gjelder.
Aldersgrense: 15 år
Produksjonsår: 1922, Tyskland
Varighet: 94 minutter
Sjanger: Skrekk, Stumfilm, Kult
Regi: F. W. Murnau
The Whale: Foredrag og film
Fyrvika, Andenes: lør. 16. nov kl. 18.00, Gratis
Samarbeid med Ocean Films Festival Húsavík og The Whale, velkomen til film of foredrag i Fyrvika.
-
Foredrag: Hval-forskning i Andøy
Kl. 18.00
Andenes har et aktivt hvalforsknignsmiljø og forskjer Tiu Similä skal forteller om hva de jobber med og noe av de seneste spennende funnene de har gjort om hvalene i vesteårlen de siste årene.
Filmvisning: Hvalrekki (Jackpot)
Kl. 18.30
Den aktivistiske dokumentaren Hvalreki utforsker de ulike perspektivene i den islandske diskursen om finnhvalgfangst og skildrer polariseringen av hendelsene sommeren 2023. I løpet av denne tiden nådde samfunnsdebatten om hvalfangst på Island et klimaks, hvor det ble diskutert om praksisen skulle forbys helt.
I dokumentaren gir en rekke intervjuobjekter fra den offentlige debatten og tidligere arbeidere fra hvalfangststasjonen en juridisk og historisk kontekst til problematikken, der bevaringsarbeid vurderes i lys av motsetningen mellom oppfattet tradisjon og miljøvern. Hvalenes betydning for det marine økosystemet og miljøet blir understreket og satt inn i det store bildet av vår nåværende planetære, biodiversitets- og klimakrise. Vil hvalfangst fortsatt ha en plass i Islands fremtid?
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2023, Island
Varighet: 58 minutter
Sjanger: Dokumentar
Regi: Alina Maurer and Helen Seeger
Arrangement i regi av The Whale.